Svenskt Modellflyg

 


CAP 232 (40)   

Registrerat av: Flygarmicke
Kategori: Motorflygplan -> Konstflyg
Tillverkare:Great Planes
VingtypLågvingat
MotortypMetanol
MotorSaito 50
Propeller
Langd132cm
Spänvidd147cm
Vikt2100gram
Kanaler5

Övrig information:

Great Planes är en av mina stora favoriter som byggsatstillverkare. För varje ny modell som släpps känner man att utvecklingen har tagit ett kliv framåt. GP’s CAP 232 har nu ett par år på nacken men hör fortfarande till kategorin ”modern byggsats”.

Byggsatsen är mycket komplett och delarna är långt förarbetade vilket gör bygget tämligen okomplicerat. Tyvärr skickar GP med plastkåpor i byggsatsen vilket är jättesynd. Frågan är vad merpriset skulle vara för att få glasfiberkåpor istället?

Jag byggde min modell rakt av byggsatsen. Om man skall vara klok i efterhand bör man förstärka landställsinfästningen ytterligare då denna får ta mycket stryk på ett ojämnt flygfält. I övrigt anser jag det inte nödvändigt att göra ytterligare justeringar eller lättningar. Byggbeskrivning och ritningar är som vanligt när det gäller GP helt suveräna. Jag klädde min modell med Oracover och köpte ett set Kyosho Breitling dekaler att dekorera med.

Great Planes rekommenderar 40-46 2-takt eller en 52-70 4-takts motor. Jag lade mig i underkant och valde en Saito 50 till min modell. Har även sett på forumet att Micke/Electric har elektrifierat denna modell (se annat modellinfo. inlägg)

Denna modell är som dr, Jekyll and Mr Hyde. Med små roderutslag är den trygg som en trainer och med stora är den kapabel att göra det mesta i aerobatic och 3D-väg. Man blev snart en flitig användare av dual-rate strömställaren. Modellen är en ”blast” att flyga och borde tillfredställa även den mest kräsne flygaren. Trots mitt försiktiga motorval flög modellen med en maffig övertygelse. Tack vare den låga vikten var det inga problem att göra höga vertikalstigningar med roll och detta med en liten Saito 50! Enda anmärkningsvärda är att modellen blir ganska otrevlig vid motorbortfall. Det finns inga större utrymmen att glidflyga utan modellen måste landas omgående.

Detta är en av mina ”top 5” favoriter valt ur 60-talet avverkade modeller.  Modellen kan helt klart rekommenderas till den som vill ha en superkul kärra i kompakt format och samtidigt vill bygga den själv. Byggsatsen kostar enligt Minicars prislista idag 1630:- och det är väl helt okej för en så pass bra modell.

Har du frågor angående denna modell är du välkommen att höra av dig till mig på: hfg973z@tninet.se

//Micke C