Svenskt Modellflyg

 


Scorpion   

Registrerat av: Gee_Bee
Kategori: Segelflyg -> Termik
Tillverkare:http://www.heinrich.sk/
VingtypHögvingat
MotortypEl
MotorHyperion G2220-10
PropellerAeronaut CAM 10x8
Langd108cm
Spänvidd230cm
Vikt800gram
Kanaler7

Övrig information:

Scorpoin av Heinrich är designad för klassen F5J-400 outrunner där motorns storlek är begränsad och därmed så blir den optimala spännvidden något mera än 2m. Scorpion är därmed lite mera agil och rappare i svängarna än en fullblods F5J kärra. Hanteringen på marken blir också enklare då den är mindre.

Flygegenskaperna är en trevliga. Lätt att flyga i termik bara man använder sidorodret. Sidoförhållandet är högt så att flyga med enbart skev är inte så lyckat. Kärran svara snabbt på roderutslag vid ingång och utgång i säng, och har även lite driv mellan blåsorna. Det lilla förmatet gör att minsta sjunk är ca 0,55m/s och det är liet för mycket för att bara kunna glida ut starthöjden och få full tid. Det krävs alltså termik för att kärran skall blir konkurens kraftig.
Landning med kärran är en barnlek, de effektiva klaffarna gör att vertikalt dyk med full crowmix så sjunker kärran med ca 10m/s, det är ingen risk att man får överfart i dyket. Är det vindstilla så är det dock lätt att skjuta över landningsmärket, med lite vind är det bara att komma in högt och dyka ned mot märket med fulla bromsar för full landnignsmponäg.

Då den är liten och agil så stick de snabbt iväg, det lilla formatet gör att den snabbt blir liten om man får höjd, det är med andra ord ingen kärra man släpper med blicken. Slår man om DR till lite större utslag så rollar den fint och är riktigt kul att busflyga med.

Utrusstning:
6st Hyperion Atlas DS09-AMD
MPX M-link RX-7 mottagare
Hyperion G2220-10 outrunner
Turnigy Plush 40A ESC
Aero-naut CAM 10x8
3s Lipol 1000-1500mAh
Rc-electronics Rc Altimeter # logger

Prisnivå:
Köpte min begagnad i tillverkarlandet. Nypriset är högt, kostar ca 600€ för enbart flygplanet och får man en fullstor F5J av det lite billigare slaget för samma penning.

Omdömme:
Bra kompromiss mellan storlek och prestanda för ESU och F5J.