Svenskt Modellflyg

 


Big Lazy Bee   

Registrerat av: Gee_Bee
Kategori: Motorflygplan -> Övrigt
Tillverkare:Clancy Aviation kits
VingtypHögvingat
MotortypEl
MotorHXT 3548C
PropellerAPCe 12x6
Langd115cm
Spänvidd180cm
Vikt2000gram
Kanaler3

Övrig information:

Big Lazy Bee är en storebror till Lazy Bee (200%). Det är en vanlig byggsats med spryglar och lister fast kärran ser dock lite annorlunda ut.


Med den enorma vinge på den korta kroppen så ser det lite lustigt ut. Att kärran sedan är förvållandevis lätt och med låg vingbelastning (20g/m^2) gör att den flyger riktigt långsamt om man vill.
Kärran är ursprungligen designad och byggd för .25-40 2-takt eller .40 - 60 4-takt. När jag påbörjade bygget för snart 15 år sedan så var det en OS.40 surpass som var på tapeten. Jag kom så långt allt motor, servon och stötstänger samt 90% av klädseln var på plats innan jag tappade intresset.
Idag 15 år senare så var förbränningsmotor helt utanför mina tankar. En lågvarvig borstlös som kan dra stor propp måste vara rätt melodi, sagt och gjort följande setup petades dit.
- Motor: HXT 2548C eller Turnigy 2548C
- Acc: HXT D2 4s@3250 15-25C
- Reglage: OEM RC 40A

Allt är köpt på HobbyCity

Original radioinstallationnen var baserad på 3st MPX Europa servon (45g), men blev snabbt utbytta till HS-81 för höjd/sida. Eftersom de nya servorna vägar mycket mindre så placerade jag dem längst bak och bockade till ett par korta störtstänger.

Flygegenskaper:
Kärran flyg som sagt otroligt sakta. Med ovanstående setup så rullar den ca 5m innan tekoff vid vinstilla, blåster det lite så rullar den knappt något alls. Stiget är bra, men inte vertikalt. Det känns lite ovant och segt att flyga med enbart sida/höjd men det är såhär dessa kärror skall vara.
Jag har hittills bara provar på någon looping, men snaproll skall vara möjligt.
Men allvarligt, dessa maskiner skall inte åka runt och göra grisknorrar, de skall puttra runt långsamt på låg höjd stilla sommarkvällar.

Prisnivå:
Material: typ 300kr
Setup: ca 1000kr
Radion: ca 500kr
Den dyraste komponenten är nog klädseln eftersom det gick åt 4 rullar SuperMonocote.

Omdöme:
En trevlig och lättflygen maskin som drar till sig blickar på flygfältet.