Svenskt Modellflyg

 
Användarnamn         
Lösenord      Kom ihåg mig
glömt lösenordet?  
 


Softik Mini   

Registrerat av: Gee_Bee
Kategori: Segelflyg -> Övrigt
Tillverkare:Soft models
VingtypHögvingat
Motortyp
Motor
Propeller
Langd85cm
Spänvidd100cm
Vikt180gram
Kanaler2

Övrig information:

Allmänt
Softik-mini är av flera i serien Softik från Softmodels. Minin är en liten DLG-kärra som passar bäst på hanget. Den låga vikten och de effektiva skevroderna gör att man kan flyga på de minsta hangen i det absolut lägsta vindarna, jag har flygit när det endast blåst 1-2m/s och kunnat hålla kärran flytandes utan problem.
Kärran kommer som ARF med färdigklädda vingar, klädd stabbe och fena med monterade roderytor. Noskorpp, kolfiber rör till skjärtbom, lösa roderhorn skruv och "mutter" för vinginfästning medföljer. Med lite Ca+epoxy och några verktyg så får man denna kärra flygklar på 3-5h. Klädsen är Ocracover och har under första året inte krävt något eftersträckning.

Det sitter en kastpinne längst ut på ena vingspetsen för diskuskast, men man skall nog akta sig för att ta för mycket, det är endast balsa i hela vingen så med för mycket våld så står man nog med ett vingöra i en handen och en fladrande vinge i luften. Men med måttliga kast så för man ca 15m vid vindstilla och kaske 20m om man har lite motvid, detta räcker långt för att få ut modellen på hanget och göra några svängar för att reka stiget.Servon på de olika rodrerna:
2 st hiteck HS-55 för skevroder
1 st BMS 306BB för höjd

Flygegenskaper:
Litet flygplan med snälla egenskaper, stall och vikning är helt odramatiskt. Kärran flyter bra på hanget och kan svänga tvärrt om så behövs, med en brant sväng på 180grader så tappar man så pass mycket som 1[m] så blåser det lite så får man ta det lite lungt.
Det är ingen AVA-maskin det här: Looping görs skapligt men energin tenderar att ta slut i toppen, roll har jag endast lyckats med vid brant dyckning eller diekt efter utkast under stignings fasen.

Prisnivå:
720kr på animatech.se.

Omdömme:
En trvlig liten hangkärra som snabbt åker fram om vinden mojnar, att flyga i kvällsbrisen en varm sommardag är ett rent nöje med denna maskin. Start med lätt handkast och landning i handen är inga problem. Det lilla formatet gör att den rymms på hatthyllan i bilen vid utflyckt och är inga problem att stuva undan i hemmet.