Svenskt Modellflyg

 


Majestro   

Registrerat av: EPG
Kategori: Motorflygplan -> Konstflyg
Tillverkare:Jamara
VingtypLågvingat
MotortypMetanol
MotorRossi 23R60/2 Longstroke med pipa
PropellerAPC 11x11
Langd0cm
Spänvidd0cm
Vikt0gram
Kanaler4 - 6

Övrig information:

ARFmodell i 60-storlek. Modellen är lätt att få ihop på en eller ett par kvällar om man har rätt verktyg. Den medföljande tanken tyckte jag var lite för liten så jag bytte ut den (250cc) till en på 470cc, dessvärre var den tanken något för stor för kroppen så jag fick dremla en hel del. Modellen är mycket för framtung med en 10cc motor i nosen så jag fick skära upp klädseln i ett av lättningshålen  på undersidan av bakkroppen och satte dit en liten lucka där jag placerade mottagaracken, detta räckte inte riktigt så jag fick även skruva dit en blybit på ?? gram på kroppen strax framför sidrodret. Har man tänkt att sätta el i modellen så kommer man förmodligen att få problem, dels kommer förmodligen modellen att bli väldigt framtung med en stor LiPoacke i nosen och dessutom så måste man bygga om modellen ganska mycket för att kunna ta in och ur ackpaketet på ett smidigt sätt. Klädseln som modellen är klädd med är av något undermålig kvalitet (den tål inte oljekladdet så bra), klädseln släpper vid vingfastsättningen och på skarven mellan undersidan och sidorna på bakkroppen. Det följer med fasta landningsställ till modellen men det finns även förberett för infällbara ställ om man vill, dock tror jag att marginalerna för att modellen inte ska stå på näsan med dessa ställ är ganska små. De medföljande ställen är tillverkade av tillskuren/tillbockad aluminium och med de klargula hjulkåporna på så ser det riktigt snyggt ut, dock är hålfastheten inget vidare vid fastsättningen av dessa så träet knäcktes vid första landningen och mina fina hjulkåpor sprack (snyft). Modellen är väldigt fin att titta på och av det lilla som jag hittils har provat så flyger den väldigt stabilt men i och med att skevrodrena är ganska stora så behöver man inte ha så stora utslag på dessa, har man 20mm upp/ner i "avanced mode" så behöver man bara ha knappt 40% av detta med roderbegränsningen på. Jag ställde in exponentiella roder på min redan från början och tur var kanske det... Med en 11x11 prop i nosen så drar det ganska bra även på halvgas så jag var tvungen att stänga av motorn för att över huvud taget komma ner.

Har använt Futaba S3001 till alla kanaler, jag kör med 5 kanaler eftersom att jag då kan trimma varje skevroder var försig.

Flygegenskaper:

Flyger lugnt och stabilt, dock är inte brandväggen högerriktad vilket jag tog för givet så det drog till vänster innan jag fixade det. Om man kör alderles för sakta så kan den klippa men det är lätt att rädda situationen med lite dyk och motroder

Prisnivå:

Modellen kostar runt 1700:- inklusive moms utan motor, servon och mottagare om man räknar bort frakten.

Omdömme:

Modellen är fin att titta på och av det lilla jag hittils har flugit med den så verkar den kännas stabil i luften, Det är dock en del små brister framförallt att det är svårt att få till tyngdpunkten utan att fuska med bly men även att den förmodligen är ganska svår att sätta el i om man vill det. Dessutom att landningställsinfästningen är för klen är även det ett minus.

Lägger in en bild vid ett senare tillfälle.