Svenskt Modellflyg

 


Piper J3 Cub 1:6   

Registrerat av: Nicho
Kategori: Motorflygplan -> Skala
Tillverkare:SIG
VingtypHögvingat
MotortypMetanol
MotorEnya SS 25 BB
PropellerMaster Airscrew
Langd0cm
Spänvidd1750cm
Vikt2000gram
Kanaler4

Övrig information:

Väldigt skalenlig modell som var rätt så knepig att bygga! Det tog lång tid, för inget var färdigt från början (förutom motorkåpan i ABS-plast). SIG Piper är ett lättviktsbygge, modellen väger endast 2,0 kg flygklar, så en motor i 25-storlek är perfekt för att inte övermotorisera den. 2kg fltgvikt är stor skillnad mot andra skal 1:6 "Cubbar" som väger ungefär 2,8kg och har en 56'a fyrtaktare. Detta gör ju att SIG Pipern har låg vingbelastning, vilket gör att den flyger bättre när det inte blåser så mycket. Jag har klätt den med Solartex som är en typ av väv-klädsel (som man värmer på som vanligt) vilket gör att det ser väldigt verkligt ut. Jag har en 300cc stor tank vilket ger långa flygtider. Jag har tagit tid: 25 min i luften och ca 1/4 bränsle kvar i tanken. Härligt :)
Motorn är en 2-takts Enya SS 25 BB, som sitter inverterat. Jag har gjort så små hål som möjligt i motorkåpan för att det ska se snyggt ut. Det verkar vara tillräckliga hål för att motorn inte ska överhetta eller gå dåligt. Ljuddämparen köpte jag på Söders RC Hobby, det var den mest kompakta jag kunde hitta. Som man ser på bilderna så är utblåsen är 2st kraftiga silikonslangar. Tankning sker enkelt när motor är igång. En kort bit påfyllningsslang med en liten plastplugg sticker upp precis framför vindrutan.
Modellen flyger som en trainer, fast kanske lite svårare. Jag har endast gjort 4-5 starter med den.
Dessvärre är faktiskt hjulen i skala 1:5 (modellen 1:6), så dom är för stora. Det är ett par Du-Bro Piperhjul, som jag faktiskt inte är speciellt nöjd med, trots utseendet. Dom är alldeles för hårda och tunga. Dyra dessutom.
Jag efterlyser skala 1:6 Piper Cub hjul. Dessa ska vara mjuka gummihjul! -Nån som vet var det finns?Servon på de olika rodrerna: 4xHS-225Lite dåliga bilder tagna i vardagsrummet när det var mörkt:


Bättre bilder kommer snart!