Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Modellvänner
2018-08-23 07:30:18
Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
Sture har ju varit besviken på MFN länge så jag hjälpte honom lite.
En virtuell tidning på nätet med noll i budget.
Om någon vill ha papper så är det ju bara att be kompisen i klubben att skriva ut ett par sidor. I dag är väl alla skrivare trådlösa så att man kan skriva ut från telefon och platta om man vill det?
Några sidor i månaden så kan det kanske bli lite aktuellt och inte så betungande.

Vi får se om folk från de olika grenarna kommer att hjälpa till med material - bara att hoppas. Med nätutgåva behöver man inte tänka på papperskostnad. De som vill skriva ut kan ju välja vilka sidor de tycker är intressanta.

Kommentarer mottages gärna för att få bättre innehåll.
Det kommer säkert att ta några nummer/månader att få stil på bladen.

Jag har varit ute med kameran en del senaste tiden och det är förvånande att flera kommer fram och vill ha papperstidning - de har ingen dator eller smarttelefon. Kan någon i klubben skriva ut och lägga ett ex i klubbstugan kanske även dessa kan få tillgång och läsa.

http://modellflygnytt.se/gamla/2018/modellvanner201808.pdf
Flyg lågt nära och sakta

2018-08-23 07:55:37
RE: Modellvänner    
Gee_Bee
Skicka mail
Kul initiativ!

Lite Feedback:
- Det är onödigt svårt att läsa texten med tre spalter per sida.
- Språket: Texten är skriven som det skulle låta vid ett fikabord, inte som om den skulle läsas. Kanske en nymodighet men jag upplever det som svårt att läsa en artikel och förstå sammanhanget.
-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2018-08-23 13:03:50
RE: Modellvänner    
McRegor
Skicka mail
Hårt och duktigt jobbat, Patrik !
Sen håller jag nog inte riktigt med Gee_Bee i kritiken avseende hur texten skrivits så kör vidare som du börjat - väldigt bra jobbat helt klart !
Roger
www.mcregor.se

2018-08-23 16:04:15
RE: Modellvänner    
Mr J
Skicka mail
Mycket trevlig tidning Patrik!
Hoppas det blir många fler nummer

/\/\vh // /\/\r J.

2018-08-24 06:53:16
RE: Modellvänner    
Per P
perpalsson81@gmail.com
Mycket trevligt initiativ som innehåller mer text än de sista 8 modellflygnytt tillsammans. Men som GeeBee skrev o som jag skrev till Sture i en annan tråd så är de här tre spalterna lite småjobbigt att läsa och det blir så plottrigt. Använda hela rader blir enklare även om det kan bli något lite mer vit yta/sida men det gör ju inget på ett webnummer =D
I övrigt hoppas Jag det kommer fler nummer för det här gav ju faktiskt något o läsa!!
Kör hårt grabbar!
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-08-24 08:48:57
RE: Modellvänner    
reparatörn
Skicka mail
Ett UTMÄRKT initiativ från Patrik. Jag tror det här kommer att bli framtiden för oss. Inga kostnader för porto. I stort sett inga kostnader för att ev. trycka artiklarna på papper. Inget bråk om hur texten disponeras, inga gräl om bildstorlek eller typen av bilder. Kvar blir då "bara" att bråka om "tidningens" innehåll, men det överlever vi. Blir det sedan fritt fram att lämna in artiklar, så blir även bråket om innehållet överflödigt.

Det här gjorde Du bra Patrik.
Douglas

"Han är galen Lew. Han bygger leksaksflygplan". Kapten Frank Towns (Jimmy Stewart) i den första filmen "Flight of the Phoenix".

2018-08-24 09:53:00
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
Konstruktiv kritik är inte gnäll.
Nästa nummer blir i två spalter så får vi se.
Jag känner också att mitt program inte är lika bra som det de har som skriver RCM&E. Det är en tidning jag gärna läser med 3 spalter.
Nu så kanske jag inte bara ska skylla på programmet - min teknik att använda programmet är säkert mer än lite rostigt. "Datakörkortet" ECDL är väl från år 2000 eller 2001 har jag för mig ;-)
Det är ju en kompromiss att skriva något som ska kunna skrivas ut jämfört med något man enbart läser på skärmen.

Nu hoppas jag att det kommer in lite bidrag från de olika grenarna - och gärna andra berättelser. Känner ni några som är aktiva inom någon gren eller som är bra på att skriva annat så be dem skicka in lite till kommande nummer.
Flyg lågt nära och sakta

2018-08-24 10:41:14
RE: Modellvänner    
Per P
perpalsson81@gmail.com
Eric - du kanske skulle ta o läsa på lite om Netikett för du har en mycket sur o bitter ton i de flesta av dina inlägg och det är inte direkt kul o läsa. Att svara med alla taggar ut för minsta lilla är onödigt.
Man kan uttrycka saker på flera sätt men GeeBees o mitt inlägg var inte gnäll utan ett förslag på förbättring på något som redan är markant bättre än Modellflygnytt. Blir det sen en ändring eller inte får framtiden utvisa =)
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-08-24 17:38:16
RE: Modellvänner    
pernstig
Skicka mail
Äntligen!
Personligen tycker jag att man ska skrota MFN och ersätta den fullt ut med just en sådan här "Tidning"

2018-08-24 18:50:12
RE: Modellvänner    
Stig H
Skicka mail
Värt att notera att det inte är varje år precis som det dyker upp en ny tidning inom modellflyget - digital eller på papper. Kan det vara ca 40 år sedan senast? Och Patriks nya verkar kunna ha framtiden för sig.

När det gäller frågan om antalet spalter tycker jag att det faktiskt går lite snabbare att läsa smala spalter. Det ger även redaktören större möjlighet till variation i samspelet text/bild på sidorna om man går in för 3-spaltlayout. Små 1-spaltbilder och lite större 2-spaltbilder med text vid sidan om, samt ibland 3-spaltbilder. Kolla linflygtidningen Lina så förstår ni hur jag menar. 


2018-08-24 22:59:51
RE: Modellvänner    
Gasman
Skicka mail
Vet inte om det har framgått i tråden, men vart skickar man material till publikationen?

//Mange

www.strangnasmodellflygare.se

Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane

  Endast döda laxar flyter medströms...

2018-08-25 14:02:27
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
Framgår kanske inte i tråden men i publikationen finns ett par epostadresser.
modell@pgdata.se borde funka.
Flyg lågt nära och sakta

2018-08-27 19:03:15
RE: Modellvänner    
airfoil
Skicka mail
När 1:a utgåvan håller sådan klass så tänker jag att detta kommer att bli en sjuhelsikes bra tidning.
Eloge och applåder!
Enda anmärkningen är att tråden ligger i Off Topic. Hör i högsta grad hemma i Allmänt

2018-08-29 10:40:50
RE: Modellvänner    
GliderKing
Skicka mail
Snyggt jobbat Patrick! ser framemot nästa utgåva.

Keep up the good work!
Rolf Maier
Ållebergs Mfk;www.rcflyg.com

2018-08-29 19:10:56
RE: Modellvänner    
sommrsol
Skicka mail
Grabbar! Ere sant det härt, som Patrik har dragit igång? Jo, det är det å nå så förbannat också!
Gubbtjyven Dingwall har tänt på alla cylindrar (hur många har man kvar vid 85+?) och jag känner mig som om jag fått världens mentala Purex. Så se upp!
Med dessa rader inviterar jag Patrik hem till mitt Tusculum. Där står en Mac med InDesign och Photoshop. Där ska han läras att producera en härlig utgåva kallad MODELLVÄNNER. Han är klipsk, den grabben, så det ska nog funka. Verkar allt okej, så kan han ta med sig Macen hem – å sen grabbar, sen blir det grejer!
Om jag bara hittade flaggan våran, så skulle jag hissa den för att visa uppskattning till en kille, som aldrig sitter stilla (tja, möjligtvis på muggen, men det är en annan historia, som inte berör oss!)
Ring Patrik, när Du har tid – jag har tid!
Sture Tingwall • i all hast!


2018-08-29 22:01:26
RE: Modellvänner    
airfoil
Skicka mail

2018-08-31 21:25:32
RE: Modellvänner    
sommrsol
Skicka mail
Hej Modellflygvänner! Vi har haft lite kontakt Patrik och jag, men då han hintade om en pdf-utgåva, så var det dels bara att hissa flaggan för grabben, dels också – i vanlig ordning, då en Dingwall tänder! – glömma bort nattsömnen för att stötta. Det här blev mitt första mail till honom, där jag ville dela med mig lite av det jag snubblat på som tidningsmurvel under bortåt 25 år!

Hej igen Patrik!
Jag har funderat och försökt få grepp om vad som ska publiceras och vad som man vill publicera i MODELLFLYGVÄNNER. Hur ser materialet ut, som skall komma i pdf-form och skrivas ut av dem som så önskar.

Oavsett vad som skall publiceras ska artiklar, bilder, resultatlistor med mera underordna sig utgåvans grundmallar vad avser sidodisposition. Det kan låta övermaga, men ska det bli en grafisk grej, som ska intressera med sitt innehåll så ska den också utformas enligt väl utarbetade och utprovade regler för utgåvans fasta mall-utseende och läsbarhet. Jag har inget att säga emot detta, utan jag har fått ta del av undersökningar för mätning av läsbarhet med mera. Det är bara så. Jag har inget att sätta emot.

Därför försöker jag följa rekommendationerna och spikat formen för en fast sidlayout och har gjort några prover för att se om den passar den info man vill delge läsaren, och inte bara delge läsaren fakta utan också göra den lättåtkomlig, stimulerande och lättläst.
Här är fyra sidor samtliga helt enligt A-mall-formen med stenhård 2-spalt och med rak hö/vä-kant. Omslaget skall förmedla innehållet, men kan piffas upp med bild/bilder – dock stenhård enligt A-mallen! Sedan gäller det för samtliga följande sidor att de strikt följer A-mallen.
Resultat-tabeller och inbjudningar och andra kategorier skall stenhårt läggas in enligt A-mallen. Bilder på dessa ”tråkiga” resultatsidor piffar upp och bör erbjudas utrymme.

Här kan man leka, men strikt inom ramarna och det är den vägen man kan få utgåvan att bli stimulerande att läsa.
Men är det enbart en resultat-grej man avser producera, då kan man ge avkall från uniformera sidor, vilket lätt gör produktionen till tråkig resultatredovisning. Och är man ute efter det senare är det bara att stövla på – de intresserade läser, de ointresserade fångar man inte upp med lösdrivande sidor, bilder med mera. Jag vet. Se här några skiser, som jag snodde ihop! Kör hårt Patrik!

2018-09-15 11:51:22
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
Ca 10 dagar till septembernumret.
Vill du vara med och skriva något så skicka in lite text och kanske någon bild till modell@pgdata.se
Flyg lågt nära och sakta

2018-09-19 13:59:37
RE: Modellvänner    
Petrik
Skicka mail
Det här med 3, 2 eller 1 spalt beror ju lite på hur de skall läsas.
Alla tre fungerar på en dator men skall man läsa på mobilen är 1 spalt att föredra.
/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-09-19 17:16:54
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Petrik
Det här med 3, 2 eller 1 spalt beror ju lite på hur de skall läsas.
Alla tre fungerar på en dator men skall man läsa på mobilen är 1 spalt att föredra.
/Petrik

Nästa nummer - som kommer i slutet av månaden har två spalter - då får vi se.
Personligen så är jag "svagsynt" och föredrar rader som inte är för många tecken långa så att jag måste vrida på huvudet som på en tennismatch på min widescreen skärm. På telefonen hade jag nog behövt panorera varje rad om jag skulle haft ca 80 tecken på en rad - eller vad det nu kan bli med en spalt.
Flyg lågt nära och sakta

2018-09-20 00:55:06
RE: Modellvänner    
sommrsol
Skicka mail
Jag stöttar Patrik, den grabben med choklad i, som har dragit igång något, som jag vill stötta. Jag har stött min panna blodig med suckar om Modellflygnytt, men hittills utan resultat. Jag har väl svamlat oförståeligt!
Jag bör berätta, att jag är grafiskt belastad efter hela fyra år studier i grafisk form med viss tonvikt i schweizisk form. De anses vara ledande vad gäller läsbarhetsundersökningar med mera.
Jag är alltså belastad med synpunkter på den rena grafiska utformningen, SOM SKA VARA SÅDAN, ATT MAN INTE MÄRKER AV DEN I SLUTPRODUKTEN. Den ska alltså se till att text/bider läggs ut så, att man bara "läser och tittar" och får i sig den tryckta produktens budskap. Där dyker frågor upp som 2- eller 3-spalt, rak höger- eller vänster spalt lättast lästa typsnitt med mera. Den grafiska formgivarens uppgift är – märkligt nog – att lägga ut text  & bild  så att man inte uppfattar det som något mer än "tusan så lättläst det där var!". Hans jobb ska inte synas!
Eftersom mina försök att bistå nuvarande och dåvarande red & utläggare med råd, har varit utan resultat, så finner jag nu anledning att hålla tummarna för Modellflygnytts nästa nummer, som enligt rykten ska var rent ut sagt otroligt bra, så håller jag tummar två. Sture Tingwall
P.S. Vissa korrfel kan ha uppstått här som en följd av den nattliga utskrivningen. D.S.

2018-09-20 01:01:57
RE: Modellvänner    
Petrik
Skicka mail
Blir inte detta en konkurrent till Modellflygnytt?
Tänkte mest att om fler skriver för Modellvänner så kanske MFN dör.
Å andra sidan känns det som att om man skall skriva något för MFN så skall det vara så proffsigt och glasklara fina foton mm. Det kanske avskräcker.


RC Soaring Digest kör med 2 spalter och det är en PDF tidning jag tycker om då jag gillar RC segelflyg i olika former.
Radio Controlled RC Soaring Digest August 2018

/Petrik
________________________________________________________________
Bygger för sakta och  och flyger för lite.
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Sida)
Eskilstuna Flygklubb Modellflygsektionen (Facebook Grupp)
Arboga modellflygsektion (Facebook Grupp)
Autopartner RC

2018-09-20 06:57:45
RE: Modellvänner    
Per P
perpalsson81@gmail.com
 
Citat från: Petrik
Blir inte detta en konkurrent till Modellflygnytt?
Tänkte mest att om fler skriver för Modellvänner så kanske MFN dör.
/Petrik


Och? Så många som påstår sig skickat in material till MFN och ändå blir det bara massa bilder i tidningen.... Jag ger min till ungarna (3 o 5 år) direkt o dom ser på bilderna för man behöver ju inte kunna läsa för o förstå den tidningen.... Då är det väl inte så konstigt om fler vill uppmuntra till Patriks fina initiativ genom att bla bidra med artiklar? Jag själv ska försöka skriva ihop något om vår lilla flygträff vi hade i helgen - o skicka till Patrik framöver.
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-09-20 07:08:22
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
 
Citat från: Per P
 
Citat från: Petrik
Blir inte detta en konkurrent till Modellflygnytt?
Tänkte mest att om fler skriver för Modellvänner så kanske MFN dör.
/Petrik


Och? Så många som påstår sig skickat in material till MFN och ändå blir det bara massa bilder i tidningen.... Jag ger min till ungarna (3 o 5 år) direkt o dom ser på bilderna för man behöver ju inte kunna läsa för o förstå den tidningen.... Då är det väl inte så konstigt om fler vill uppmuntra till Patriks fina initiativ genom att bla bidra med artiklar? Jag själv ska försöka skriva ihop något om vår lilla flygträff vi hade i helgen - o skicka till Patrik framöver.


Det ena utesluter inte det andra.
Det är helt olika med en papperstidning och en webbtidning.
När jag varit ute i sommar så har jag pratat med flera personer som inte kan tänka sig att titta och läsa något på dator eller telefon. De är kanske inte heller på klubben så att de kan be någon skriva ut ett exemplar.
Modellflygnytt som riktig tidning har alla förutsättningar att vara den perfekta tidningen med lite modernare tänk.
En webtidning som kommer ut en gång i månaden har möjlighet att bättre få med en någorlunda rimligt lättläst kalender om vad som händer.
Skicka bidragen till båda tidningarna så klart!
Flyg lågt nära och sakta

2018-09-20 07:17:33
RE: Modellvänner    
Per P
perpalsson81@gmail.com
Menar mest att det känns mer inspirerande att försöka skriva något till ett initiativ är bra istället för att "måla om ett sjunkande skepp" =)
___________________________
Warbirdfreak, men Jet är också kul =)

2018-09-20 11:23:02
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
Alla bidrag är önskade. En kväll på klubben, besök hos en gammal veteran eller en junior som älskar drönare, senaste modeller eller modellen som bara kom halvvägs i bygget, planet som bara försvann - och det som kom tillbaka efter lång tid, tävlingar, resultat, inbjudningar.....

Och så går kanske "det sjunkande skeppet" att laga.
Nästa SMFF-stämma blir i Malmö. Skicka motioner så att det blir förändring. Det låsta läget verkar ha öppnats med samarbete mellan RCFF - SMFF på flera plan.
Flyg lågt nära och sakta

2018-10-21 16:41:22
RE: Modellvänner    
sommrsol
Skicka mail
Fy fasen, Patriik! Vilken grej Du har dragit igång, och Du verkar ha skapat ett rejält sug efter en utgåva av den här stilen. Beträffande läsbarheten jfr 1-, 2- eller 3-spalt, så i A4-format/stå är en tvåspalt med rak vä & rak hö kant lättast att läsa – att ta åt sig. Enligt läsbarhetsundersökningar, så "läser" man inte längre en rad med längder vi t alar om här, utan läsarens/tittarens öga sveper av raden, som sedan hjärnan "suger åt sig" innehållet av.
Så vi normala lirare, vi stavar inte oss igenom textraden, utan scannar av den - inte bokstav för bokstav, ej heller ord för ord, utan i de flesta fall suger hjärnan upp hela raden. Nu stoppar jag här – ointressant, men sant!
Sture Tingwall

2018-10-25 15:10:55
RE: Modellvänner    
sommrsol
Skicka mail
Ska nått hända, å ska nått bli gjort,
Ring då till Patrik, för då går det fort.

Han är ju en rackare, som är full med idéer,
men flyr då de luktar surströmmingsfiléer.

Skägget han gödslar med skånsk NPK
till sommarn han slutar, för han är en av få.

Sitt liv med modellflyg han sprider till alla,
han lockar å pockar, ibland med en fralla.

Han plåtar som sjutton till höger å vänster,
Å ja hoppas han rosas för alla hans tjänster.

Modellflygets Sverige bör tacka den grabben,
Å säger nån mot mig, då får han på flabben!

2018-10-25 17:07:10
RE: Modellvänner    
mats
Skicka mail
Patrik har energi som är få förunnat.

Han sköter det löpande Bildarkivet i Ripa Mfk   
Ripa Bildarkiv

Han sköter motsvarande bildarkiv i MFK Snobben
Mfk Snobbens 

Han har skannat och lagt ut alla nummer av Modellflygnytt på nätet,
som om det inte räcker med modellflygnytt har han även lagt ut en mängd andra tidskrifter
Skannat Modellflygnytt

Han åker runt och gör hemma hos reportage, han har även lagt ut mängder med reportage från allehanda event
Modellflygnytt opublicerat

Och  nu senast Modellvänner
Modellvänner


Mvh
Mats
Ripa Modellflygklubb

2018-10-25 19:15:47
RE: Modellvänner    
Stig H
Skicka mail
Tycker Patrik borde få en förtjänstmedalj för sin kulturgärning med att dokumentera modellflyget i Sverige genom tiderna.

2018-10-27 19:45:06
RE: Modellvänner    
pgrts
Skicka mail
Nästan samma lovord som när det kommer ut ett nytt nummer av MFN.
Men den budgeten har jag långt bort ........
Flyg lågt nära och sakta