Svenskt Modellflyg

 
Användarnamn         
Lösenord      Kom ihåg mig
glömt lösenordet?  


                 För att skapa nytt ämne måste du logga in.


Bläddrar i: / Lite Dansk flyghistoria
2011-08-31 23:55:02
Lite Dansk flyghistoria    
Kempff
Skicka mail
Var i helgen i Danmark, Helsingör. Hade lite tid över och hittade ett Flygmuseum i staden (troligen första gången jag fått betalt för att se på flygplan! ;-)

Dansk MKT välpolerad draken! Vad vet jag, det stod en lika blank Starfighter i hallen, de kanske var grönt blanka i Danmark!?P-80 ***-shooter!? i taket...


Intet nytt under solen! Den som trodde att nutidens "rocket-man" funnit på ngt nytt, kan kolla på denna design från 70-talet med 2 st Jetmotorer. Testflygning hade skett genom släpp från Helikopter och glidflyging.


Känner igen planet, men vet inte vad det heter! Caravelle i bakgrunden.


Ja, vad ska man säga - tidig Fred Flinta Helikopter...


Dansk B-17 (bra skalaobjekt). Storyn bakom var att det (skulle) köpas in 15st plan från Sverige. Piloter skickade och utbildning genomgicks, planet målades 4 Maj -45. Sen kom order'n att samtliga piloter skulle återkallas meddelst Tåg, snopet.


Gloster Meteor, Chipmunk och DC3 som man kunde gå in i.


Snygg Dansk 2-motorig kärra!


Danskarna byggde denna maskin runt tid WW1. 6 st byggdes totalt, 3 kraschade, de andra blev "groundade" pga av att de var för farliga. Snygg, liknar på en Neuport.


Fina gamla sjökärror i taket.


Ett vrak (Dornier / Blohm&Voss? tremotorigt i alla fall). Uppfiskat på 80-talet, sänkt av britterna vid en flyguppvisning strax efter krigsslutet. Uppvisningen skulle ge pengar till förolyckade/anhöriga vid RAF's angrepp på Gestapo-högkvartert i Köpenhamn. Danskarna hade enligt uppgift hurrat för varje träff som de "allierade" fick in. Den brittiske flygöversten var själv missnöjd då det var dåligt väder söderut i Europa och det ENBART deltog 154 st (etthundrafemtiofyra!!!!!!!!!!) plan i uppvisningen -jävlar.
Först kom det tydligen Mosquitos med bomber, därefter Tempest och Typhoon's med raketer och så avslutningsvis Spitfire's med kanoner för att knäcka dom stackars stillasittande tyska sjömålen.
Ja, dom visste nog inte riktigt vad dom skulle använda alla planen till efter kriget. Detta är vad som är kvar efter ett par decennier på botten.


Modellbygge på hög nivå. Detta plan hade byggts på i 20 år. En stor Fridrichshafensseflugtplan typ... 17 meter i spännvid (dubbeldäckare) med pontoner -stor. Det var en äldre guide i museet (81 år), han berättade att han varit med o byggt hela tiden, planet skulle bli klart inom 5-10 år, men om han själv skulle få se det klart i hans livstid var mkt oklart enligt homom själv.Det fanns lite andra plan med, bl.a en vit Tiger Moth...
Skrivet ur minnet (detaljer kan vara felaktiga).
En trevlig dag på jobbet! :-)
/ola

2011-09-01 22:28:27
RE: Lite Dansk flyghistoria    
Tobbe
Skicka mail
Tack och bock för ett riktigt bra tips.

/Tobbe
-------------------


Hopplös Anglofil..

2011-09-02 04:39:12
RE: Lite Dansk flyghistoria    
Finnräser
splugenpass@hotmail.com
Fantastiskt ju! Tack Kempff! Det här tipset lägger jag på minnet - och försöker besöka museet när jag passerar nån gång!

Tommi