Svenskt Modellflyg

 
Användarnamn         
Lösenord      Kom ihåg mig
glömt lösenordet?  


                 För att skapa nytt ämne måste du logga in.


Bläddrar i: / Hur jämför man vingprofiler?
2011-08-08 11:37:03
Hur jämför man vingprofiler?    
StefanR
Skicka mail
Jag har laddat hem Profili 2 och har försökt lära mig programmet med blandad framgång. Programmet i sig är iofs lätt att förstå, men jag lyckas inte tolka de olika graferna som jag får ut.

Framför allt tycker jag att polargrafen med Cl (lyft-konstanten) plottat mot Cd (luftmoståndet) är lurig, jag vet helt enkelt inte vad jag ska titta efter - vilka punkter är intressantast?

Är det någon som kan förklara hur man använder graferna (eller har en bra länk)? Ifall det har betydelse för frågan så är jag mest intresserad av att förstå profilerna ur ett segelflyg-perspektiv.

2011-08-08 13:18:03
RE: Hur jämför man vingprofiler?    
Gee_Bee
Skicka mail
Hallå

Lite enkelt:

Cd/Cl är lika med vingens glidtal. Det är inte samma sak som flygplanets glidtal eftersom motståndet ifrån kropp och stabbe/fena inte finns med.

Intressant att titta på är även Cl / Alfa kurvan, den skvallrar lite om hur vingen staller. Om grafen faller abrupt vid hög alfa är det inge roligt att kurva med kärran långsamt och på låg höjd.

Det finns massor att studera, men då måste man nästa köpa en bok för att förstå allt.

-------------------
Några av mina flygplan:
-Big Lazy Bee -- Scorpion F5J-400

2011-08-08 14:42:04
RE: Hur jämför man vingprofiler?    
oakman7004
Skicka mail
Jämföra profiler och få skillnader i teoretiska resultatet är lätt men att förstå resultatet i verkligheten är något helt annat. Teori och praktik hör inte alltid ihop eller??

Korda, Re tal, stallgränser, omgivnings luft, vingbelastning, Alfa mm måsta alla lira ihop. Senaste gången jag tog fram nya profiler till en vinge tog det mig flera hundra timmar i simulering och ändå fanns det mycket kvar att förbättra visade det sig när vingen sedan flög. Det jag tycker man kan göra är att jämföra två till tre valda profiler som man själv använt och jämför profili resultaten för att få till någon grundförståelse för varför en profil upplevs annorlunda än en annan.

Hela härligheten om aerodynamik, kan läsas i Applied Aerodynamics, ett mastigt men bra alster. Ingen kanske för nybörjaren men svaren finns allt där.

Applied
Aerodynamics


/Jonas Ekman

2011-08-09 09:46:16
RE: Hur jämför man vingprofiler?    
FDog
FDog47@gmail.com
Tack Jonas för Applied Aerodynamics länken.
Några bokförslag till de som tycker att den var lite mastigt:
Basics of R/C Model Aircraft Design  by Andy Lennon
Model Aircraft Aerodynamics by Martin Simons

Från bibliotek:
Praktisk Flygteknik av Erik Bratt

/Allan