Svenskt Modellflyg
Svenskt Modellflygs Nybörjarguide


Inledning:

RC-flyg är en hobby som kan utövas av vem som helst. Det är en mångsidig hobby eftersom den inte bara handlar om flygning, utan även byggande, motorer, elektronik etc. Det är en hobby som kan göras hur invecklad som helst om man vill, men den behöver för den skull inte vara svår.
Det allra enklaste sättet att komma igång med hobbyn är leta upp var närmaste klubb befinner sig, och ta sig ut dit någon kväll eller helg med fint väder och bara titta och fråga lite (På SMFF's sida finns det en förteckning över klubbar i Sverige http://www.modellflygförbund.se). Det erbjuds ofta byggkurser och flygkurser för den intresserade. För dig som inte har tillgång till en klubb blir det lite besvärligare.
Det finns flertalet olika typer av radiostyrt modellflyg. Man kan flyga segelflygplan, både med och utan hjälpmotor, det finns elektriska flygplan, med ett konstflygplan kan man göra de mest halsbrytande manövrar, eller så kan man jaga nya hastighetsrekord i Pylonflyg. För den som är noggrann och tycker om att bygga är skalaflyg en passande gren. Medans den som drömmer om att flyga jaktflyg kanske mer lutar åt Combatflygning med replikor från andravärldskriget.
För nybörjaren är det knappast lämpligt med de mer våldsamma modellerna. Här passar en lugn och stillsam nybörjarmodell bäst. Säkrast startar man med någon högvingad modell med myvket v-form tex. en Lajban. Lajban är en väldigt enkel nybörjarmodell. Men man kan också flyga en ren seglare om man tycker det verkar roligare, själv föredrar jag motormodeller. Räkna med att flygträningen kan ta veckor, kanske månader, innan den ger säkerhet i luften.
Själv är jag hemskt förjust i modellflyg. Numera är det främst el-flyg som gäller i form utav så väl konstflygplan som helikopter.


Byggandet:

En särskild del av modellflyget är byggandet av planen. Det finns ett överflöd av byggsatser på marknaden. Så det är "bara" att välja modell utifrån hur skicklig man är. Men för den som bara gillar flygandet så finns det också nästan helt färdigbyggda modeller där man bara behöver montera radio och motor.
Men de flesta modellflygare brukar bygga sina modeller själv utifrån en byggsats eller kanske bara från en ritning. Där emellan finns alla tänkbara svårighetsgrader. De flesta nybörjarmodeller brukar också vara ganska lätta att bygga.
Det som kan krångla är avsaknad av lämplig lokal, för arbetet brukar damma en hel del det kan också bli en del lim och färgspill. Klubbar brukar oftast ha speciella bygglokaler att erbjuda.
Naturligtvis varierar kraven på färdigheter, men med normalt handlag kan alla som klarar att följa en instruktion bygga ett modellflygplan. En nybörjarkärra behöver inte ha det allra häftigaste utseendet, viktigast är att den flyger bra.


Tillbaka


Copyright © Rasmus Geidnert / Svenskt Modellflyg