Svenskt Modellflyg 

Rubrik: Recension Multiplex Easy Star
Artikel skapad av: EyesOnly Skicka mail 2006-03-18
  
Jag har tänkt att skriva den här artikeln länge men nu är det dags. Så vad är då en Easy Star och varför ska man äga en. Första frågan kan besvaras med en länk http://www.multiplexusa.com/models/ParkFliers/EasyStar.htm

Först lite fakta om planet.
Pris: Runt 850 kr
Vikt: ca 680 gr beroende på utrustning
vingbredd: 137 cm
längd: 87 cm
funktioner: sida, höjd, gas

utrustning som krävs
8 A fartreglage
mottagare, manualen påstår mikro men vanlig funkar utan problem
2 mini servon
6 cells ack 1000 mA, 7 rekommenderas eller 2s lipo

Motor Permax 400 6v och propeller ingår.

Så vad är det då som gör att man ska äga ett sånt här plan när man lika gärna skulle kunna köpa sig en shockflyer för ungefär samma kostnad. Svaret är att det här planet är gjort för den absoluta nybörjaren till skillnad från många andra plan. Det som gör planet så bra är dels att det tål mycket smällar tack vare att det är helt i Elapor, dels att det är snällt att flyga med små utslag på små roderytor. En fördel med planet är att det driver inte iväg med vinden som lättare plan kan göra. Visst det går inte att jämföra med en 3 kilos metanolkärra men det klarar ändå en hel del vind.

Planet må vara hyfsat långsamt men det är definitivt ingen slowflyer utan kräver en rejäl yta att flyga på om man vill undvika att behöva styra jämt. Detta märkte jag när jag flög i början. Planet for igenom halva lekplatsen som jag var på just efter jag kastat iväg det. Sedan hade jag runt 10 meter på mig att bestämma mig för vad jag skulle göra. Det slutade i ett par buskar. Vid ett senare tillfälle var jag på en fotbollsplan och då gick det mycket bättre så flyg inte med det här planet var som helst.

Trots det älskar jag planet. Visst det vore kul att kunna starta från marken men eftersom planet inte har landningställ så går inte det. Fördelen är ju förstås att det inte kan gå sönder så lätt. Så vad kan man då ha planet till. Låt säga att man har flugit planet i några månader och loopat och så. Vad kan man göra mer. Enligt de trådar jag sett på rcgroups.com så finns det få gränser. Vill du ha skevroder så skär ut några. Gillar du hang?, inga problem. Vill du segla högt uppe bland molnen så ge dig ut och leta reda på en termikbubbla. Flygfoto? Kör på bara. Borstlös och lipo för mer kraft?

Det går mao att göra oerhört mycket med det här planet. Vill du gå vidare så finns det möjlighet till det utan att det kostar för mycket. Vill du segla så köp en Easy Glider. Finns som elseglare eller vanlig. Vill du ha ett motorplan så köp en Minimag. Båda väger mellan 500-700 gr och använder både samma motorer och i stort sett samma elektronik så man behöver inte köpa nytt. Båda tillverkas av Multiplex och det känns som en strategi från deras sida att flygare ska kunna välja vilken sort plan man vill ha efter man lärt sig grunderna. Den som väljer en Easy Star kommer få mycket värde för pengarna och en bra grund att bygga vidare på.

För mer info om planet ta en titt på http://www.mpx-easystar.de/. Det är en sida skapat av folk från rcgroups  med en massa artiklar om de mods som utförts, hur bra de var och hur de gjordes och även en hel del tips om hur man kan sätta ihop planet.